ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ σε επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα του Νομού Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας του ΕΚΠΑ διοργάνωσε εκπαιδευτικές επισκέψεις στα πλαίσια μαθημάτων του προγράμματος σπουδών σε επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα του Νομού Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στόχος των επισκέψεων ήταν η επαφή των φοιτητών με επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα σχετικά με το γνωστικό πεδίο των σπουδών τους και η ενίσχυση των γνώσεων τους σε εφαρμοσμένα θέματα ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, του Αγροδιατροφικού Τομέα. Τη μεταφορά των φοιτητών από το Συγκρότημα Ευρίπου προς τις επιχειρήσεις κάλυψε ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων, ο οποίος σε συστηματική βάση είναι αρωγός των δραστηριοτήτων του ΕΚΠΑ στο Συγκρότημα Ευρίπου στα Ψαχνά Ευβοίας.

Οι επιχειρήσεις που υποδέχθηκαν τους φοιτητές ήταν οι: ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ Α.Ε., Οινοποιείο AVANTIS WINES, ROUBIS V., BFRESH παραγωγή χυμών αναψυκτικών από εσπεριδοειδή, GREEN PLANTS MIMIKOS - παραγωγή σποροφύτων για καλλιέργειες, ANITEC Ε.Ε. – συμβουλευτική, σχεδιασμός στην συστηματική πτηνοτροφία και, τέλος, μια πτηνοτροφική μονάδα πουλερικών κρεοπαραγωγής ιδιοκτησίας της εταιρείας Hellenic Quality Foods. Στις επισκέψεις αυτές συμμετείχαν φοιτητές του Β και Γ έτους. Οι επισκέψεις  στις επιχειρήσεις ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ Α.Ε. και Οινοποιείο AVANTIS WINES πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, ενώ οι επισκέψεις στις επιχειρήσεις ROUBIS V., BFRESH και GREEN PLANTS MIMIKOS πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, με συνοδούς τις Επικ. Καθηγήτριες του Τμήματος Δρ. Μαρία Κ. Κούκου και Δρ. Αντωνία Τέρπου. Στις επισκέψεις συμμετείχαν και άλλα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, οι Καθηγητές Μιχαήλ Γρ. Βραχόπουλος και Βασίλειος Σταθόπουλος και οι Επίκ. Καθηγητές Αννα Βατσανίδου, Ιωάννης Δούκας και Νίκος Αφράτης. Η επίσκεψη στην εταιρεία ANITEC Ε.Ε. και στην πτηνοτροφική μονάδα της εταιρείας Hellenic Quality Foods πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου 2022 με συνοδούς την Επίκ. Καθηγήτρια του Τμήματος Δρ. Όλγα Αρβανίτη και τον Δρ. Ευθύμιο Ροδιά.

Οι φοιτητές έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους εκπροσώπους όλων των επιχειρήσεων οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να τους κατατοπίσουν για το αντικείμενο δραστηριότητας τους και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις. Αντίστοιχες επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες, προγραμματίζεται να γίνονται σε ετήσια βάση καθώς αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πλαίσια της σύνδεσης του πανεπιστημίου με τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας. Σε συνδυασμό με αυτό, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η έναρξη της πρακτικής άσκησης από τη φετινή χρονιά κατά την οποία οι φοιτητές του Τμήματος θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού τομέα και να αποκτήσουν την πρώτη τους επαγγελματική εμπειρία.

Στη συνέχεια γίνεται συνοπτική ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις.

  1. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ Α.Ε.

Οι φοιτητές μας με ενθουσιασμό παρακολούθησαν την διαδικασία παραγωγής βρώσιμων μανιταριών καθώς και φαρμακευτικών μανιταριών ενώ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την διαδικασία τυποποίησης καθώς και το πλήθος των προϊόντων που παρασκευάζει η εταιρία με πρώτη ύλη τα μανιτάρια. Ιδιαίτερα θέλουμε να τονίσουμε την προσπάθεια των ιδιοκτητών της εταιρείας να μεταδώσουν την τεχνογνωσία τους και να μας παρουσιάσουν όλη τη διαδικασία που ακολουθείται, από την παραγωγή υποστρώματος (οργανικά υπολείμματα) ανάπτυξης των μανιταριών έως τη μετατροπή της οργανικής αυτής ουσίας σε τροφή υψηλής διαιτητικής αξίας, τα μανιτάρια. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η εταιρία αξιοποιεί τα υπολείμματα από την παραγωγή μανιταριών στην παραγωγή κομπόστ, έτσι το “εξαντλημένο” υπόστρωμα μανιταριών μπορεί να αποτελέσει ένα άριστο εδαφοβελτιωτικό ενισχύοντας έτσι την αειφόρο ανάπτυξη στα πλαίσια του προτύπου της κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον, έγινε ενημέρωση για τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας που εφαρμόζει η εταιρεία.

2. Οινοποιείο AVANTISWINES 

Στα πλαίσια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, παρουσίαση της διαδικασίας οινοποίησης, καθώς και Γευσιγνωσία Οίνων που παράγει η εταιρεία. Οι φοιτητές είδαν από κοντά τα υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης με σύγχρονη παραλαβή σταφυλιών, το χώρο γλευκοποίησης και ζύμωσης με ανοξείδωτες δεξαμενές, το χώρο εμφιάλωσης, την υπόγεια κάβα ωρίμανσης των βαρελιών και παλαίωσης των κρασιών και φυσικά το χώρο γευστικής δοκιμής όπου και δοκίμασαν χαρακτηριστικά προϊόντα του οινοποιείου.

3. ROUBIS V., BFRESH παραγωγή χυμών αναψυκτικών από εσπεριδοειδή.

Στα πλαίσια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της VRoubis όπου παράγονται καθημερινά προϊόντα συνυφασμένα με τον υγιεινό τρόπο ζωής και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε πλήρης παρουσίαση των χειροποίητων σταδίων επεξεργασίας Ελληνικών πρώτων υλών, της παστερίωσης και της τελικής γραμμής εμφιάλωσης. Επίσης, τονίστηκε από τον ιδιοκτήτη η σημασία της χρήσης φυσικών συστατικών, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά καθώς και τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία. Επιπλέον, έγινε ενημέρωση για τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας που εφαρμόζει η εταιρεία.

4. GREENPLANTSMIMIΚOS – Παραγωγή ανθοκομικών και κηπευτικών σποροφύτων για καλλιέργειες.

Στα πλαίσια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας όπου παράγονται σπορόφυτα ανθοκομικά και κηπευτικά για καλλιέργειες. Εγινε ενημέρωση από το εξειδικεύμενο προσωπικό και τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης για τη διαδικασία της σποράς, του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται και έγινε επίσκεψη στα θερμοκήπια όπου γίνεται η ανάπτυξη των σποροφύτων. Στην επιχείρηση έχει δημιουργηθεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος, ένας πειραματικός αγρός, ο οποίος λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια του έτους και στον οποίο δοκιμάζονται και νέες ποικιλίες, οι οποίες προτείνονται από τους προμηθευτές. Παρουσιάσθηκαν όλα τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας, εξηγήθηκαν οι ιδιαιτερότητες για τα διάφορα είδη, συζητήθηκαν θέματα διαχείρισης των φυσικών πόρων και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που υπέβαλλαν οι φοιτητές.

5. ANITEC Ε.Ε. – Σχεδιασμός πτηνοτροφικών μονάδων και μονάδα πουλερικών κρεοπαραγωγής

Στα πλαίσια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας όπου μια ομάδα υψηλά καταρτισμένου προσωπικού αναλαμβάνει τον πλήρη σχεδιασμό πτηνοτροφικών μονάδων και την υλοποίηση τους. Έγινε ενημέρωση για  τις ποικίλες ιδιαιτερότητες των μονάδων πτηνοτροφίας, τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τις ζωοτροφές, καθώς και την ανάγκη βέλτιστου σχεδιασμού και διαχείρισης των πτηνοτροφικών μονάδων. Στην πτηνοτροφική μονάδα πουλερικών κρεοπαραγωγής της εταιρείας Hellenic Quality Foods παρουσιάσθηκαν τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας, αναλύθηκαν οι ιδιαιτερότητες των πουλερικών στα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους, έγινε επίδειξη των συγχρόνων τεχνολογιών τροφοδοσίας νερού και ζωοτροφών, συζητήθηκαν θέματα ορθολογικής αξιοποίησης των υποπροϊόντων μιας τέτοιας πτηνοτροφικής μονάδας, και συνολικά απαντήθηκαν ερωτήσεις των φοιτητών πάνω στα πλαίσια της παραγωγικής διαδικασίας πουλερικών.


Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας του ΕΚΠΑ διοργάνωσε νέες εκπαιδευτικές επισκέψεις το Δεκέμβριο του 2022 στα πλαίσια μαθημάτων του προγράμματος σπουδών σε επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα του Νομού Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η διοργάνωση των επισκέψεων έγινε από την Επ. Καθηγήτρια Μαρία Κούκου και τον Καθηγητή Βασίλειο Σταθόπουλο. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων το νέο Τμήμα και διερευνήθηκαν δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας. Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, ένα από τα νέα Τμήματα του ΕΚΠΑ στο Συγκρότημα Ευρίπου στα Ψαχνά – Ευβοίας έχει σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή της Αγροδιατροφής που αποτελεί τομέα προτεραιότητας της Στρατηγικής Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση RIS3 της Ε.Ε. Με αυτές τις επισκέψεις δημιουργείται το υπόβαθρο για νέες συμπράξεις και συνεργασίες του Τμήματος με τον Αγροδιατροφικό τομέα αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων.

Τη μεταφορά των φοιτητών από το Συγκρότημα Ευρίπου προς τις επιχειρήσεις κάλυψε ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων, ο οποίος σε συστηματική βάση είναι αρωγός των δραστηριοτήτων του ΕΚΠΑ στο Συγκρότημα Ευρίπου στα Ψαχνά Ευβοίας. Στις επισκέψεις αυτές συμμετείχαν φοιτητές του 1ου και 4ου έτους.

Οι επιχειρήσεις που υποδέχθηκαν τους φοιτητές ήταν η μικροζυθοποιϊα SEPTEM (www.septem.gr) που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση φρέσκιας, μη παστεριωμένης μπύρας και η ASKADA FARM (www.askada.gr) που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τυποποίηση-συσκευασία βιολογικών ξηρών σύκων Κύμης. Οι επιχειρήσεις είναι μέλη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα σχετικά με το γνωστικό πεδίο των σπουδών τους και να ενισχύσουν τις γνώσεις τους σε εφαρμοσμένα θέματα ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, του Αγροδιατροφικού Τομέα.

1. Μικροζυθοποιϊα SEPTEM (https://www.septem.gr/) – ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Οι φοιτητές μας έτυχαν θερμής υποδοχής από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, χημικό-οινολόγο κο Σ. Παναγιώτου ο οποίος ξεκίνησε την ξενάγηση αναφερόμενος στα κίνητρα για τη δημιουργία της επιχείρησης και στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Παρουσίασε στους φοιτητές το όραμα και τους στόχους της επιχείρησης. Το όραμα είναι να γίνει η SEPTEM η ελληνική μικροζυθοποιία που στη συνείδηση του καταναλωτή τα προϊόντα της θα είναι συνώνυμα της γαστρονομικής απόλαυσης και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τη διαφοροποιημένη ποιοτική μπύρα. Οι στόχοι εστιάζουν στην ανανέωση, στην καινοτομία και στην προσφορά στον καταναλωτή φρέσκων, ασφαλών προϊόντων, με μοναδικές διαφοροποιημένες γεύσεις. Εγινε συζήτηση με τους φοιτητές για θέματα που αφορούν τόσο στην παραγωγή αλλά και στη λειτουργία της επιχείρησης ενώ διαπιστώθηκαν οι καινοτομίες που εφαρμόζονται.

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση σε όλη την παραγωγική διαδικασία που περιλαμβάνει τα στάδια: Εκχύλιση βύνης-Φίλτρανση Ζυθογλεύκους-Βρασμός Ζυθογλεύκους & Προσθήκη Λυκίσκου-Αλκοολική Ζύμωση-Ωρίμανση-Φιλτράρισμα-Τυποποίηση. Ο κος Παναγιώτου εξήγησε σε κάθε στάδιο τα σημαντικά σημεία στα οποία δίνεται προσοχή για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Ακολούθησε διάλογος με τους φοιτητές ενώ στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα δοκιμής προϊόντων της εταιρείας.

2. Παραγωγή και συσκευασία-τυποποίηση ξηρών σύκων Κύμης ASKADA FARM (https://www.askada.gr/) –  ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Οι φοιτητές μας με ενθουσιασμό παρακολούθησαν την διαδικασία τυποποίησης-συσκευασίας καθώς και το πλήθος των προϊόντων που παρασκευάζει η εταιρία με πρώτη ύλη το σύκο Κύμης. Τα ξηρά σύκα Κύμης είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και μεταξύ των πρώτων που πιστοποιήθηκαν ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο για τη γεωγραφική ζώνη καλλιέργειας των δένδρων όσο και για τη μοναδική διαδικασία επεξεργασίας. ΑΣΚΑΔΑ στην τοπική διάλεκτο σημαίνει το τελικό σχήμα δύο αποξηραμένων ανοικτών σύκων που συμπιέστηκαν και έγιναν ζευγάρι. Οι ιδιοκτήτες υποδέχθηκαν εγκάρδια τους φοιτητές στο χώρο του τυποποιητηρίου-συσκευαστηρίου και μίλησαν αναλυτικά για την φιλοσοφία και στρατηγική της ASKADA Farm.

Εξήγησαν στους φοιτητές τόσο την παραγωγική διαδικασία αλλά και όλα τα στάδια που ακολούθησαν για την δημιουργία της επιχείρησης καθώς και την εμπειρία που απέκτησαν στη διαδικασία. Ακολούθησε εκτενής και γόνιμος διάλογος με τους φοιτητές ενώ στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα δοκιμής προϊόντων της εταιρείας. Σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτελεί η αναζήτηση της καινοτομίας και των τρόπων εισαγωγής της στην επιχείρηση και στα προϊόντα που παράγει.  Επιπλέον, έγινε ενημέρωση για τα συστήματα πιστοποίησης που εφαρμόζει η εταιρεία.

Οι επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες του Αγροδιατροφικού Τομέα προγραμματίζεται να γίνονται σε ετήσια βάση καθώς αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πλαίσια της σύνδεσης του πανεπιστημίου με τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας. Σε συνδυασμό με αυτό, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η έναρξη της πρακτικής άσκησης από τη φετινή χρονιά κατά την οποία οι φοιτητές του Τμήματος θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού τομέα και να αποκτήσουν την πρώτη τους επαγγελματική εμπειρία.